Confluence

+32 (0)71/84.36.50

Chaussée de Nivelles 629

6230 Buzet

info @ confluence.be

Facebook

Google+

Geschiedenis van de Delta, de ULM en de Parapente

De pioniers van het delta vliegen : de ervaring van de Confluence-ploeg, de eerste offici‘le ULM-piste in Belgi‘

De jaren 70 : het tijdperk van de Delta. Ontdekking, eerste vluchten, eerste scholen.

1973

Eerste vluchten met een Deltaplane in Belgi‘, gebouwd naar Amerikaanse plannen, op de steengroeve van Eigenbrakel en in Lasne door Dimitri Caloussis, Patrick Lenders, Jean de Marneffe en Marc-Henri Delaet.

1974

Oprichting van de Deltaschool "Brussels Delta School" in Overijse door Louis Dombard. Bouw van de delta-velugel.

Pierre Saint-Germain doet zijn eerste vluchten te Saint-Lary (Pyréneëen) met Darlet (uitvinder van "la cage" en de "pif-paf").

1975

Eerste grote vluchten te Moustier (Frankrijk) en in de Météores (Griekenland) door Dimitri Caloussis, Louis Dombard en Philippe Michel.

Overname van de "Brussels Delta School" door Dimitri Caloussis. Cursus over hellingvliegen in Overijse en stage afstandsvliegen in Frankrijk.

1976

Oprichting van de Belgische vrije vlucht federatie door Dimitri Caloussis, Louis Dombard, Patrick Lenders, Philippe Peetrons, Philippe Michel, Roland du Roy de Blicqui, José Vandervoorde, Marc Segers, Michel en Jean-André Zembsch-Schreve.

photo Patrick Dupont et sa Mouette

Eerste Wereldkampioenschap te Kšssen: 1e ThŽrence Delore (Fr), 4e GŽrard ThŽvenot (Fr - CrŽateur des Ailes Delta La Mouette), 20e Dimitri Caloussis (B), 51e Michel FŽry (B) (op 61 deelnemers).

Eerste vluchten te "Sept Meuses" te Rivire, waarschijnlijk door Eric en Dominique Pelletier.

Eerste zweefvluchten , waarschijnlijk door Thomas en Benoît De Clerck op de Puy de Dôme

Yves en Luc Borreman kopen hun eerste VŽliplane-vleugel van het type "Rogallo". Eerste vluchten aan de helling te Overijse en op terrils. Eerste grote vluchten in de Alpen (Lachens) en op de Puy de Dôme.


1977

De Delta-activiteit gaat vooral door in Overijse, op de terrils van Marcinelle, Trazegnies, Strépy-Bracquegnies en te Sept Meuses. Heel wat competities in de scholen voor hellingvliegen : Strépy, La Ferme Libert, Theux...

Eerste langeduurvluchten te Sept Meuses door Thomas De Clerck, Thierry Van Laere, Eric en Dominique Pelletier, Dimitri Caloussis, Yves Borreman.

Ontdekking van de sites van Bérisménil-Maboge, Rochehaut, Rochefort.

Eerste getrokken vluchten, winst van 600 m, zelfs in tweezitter.

1978

Luc Borreman cre‘ert zijn Deltaschool "Camill's School"

Dimitri Caloussis en Luc Borreman nemen hun cursisten mee naar de Alpen om er hun eerste grote vluchten uit te voeren.

Eerste overlandvluchten in Belgi‘, vertrekkend van de Sept Meuses, door Olivier Strebelle en Luc Borreman.


1979

Een volledig Belgische ploeg neemt deel aan de Wereldkampioenschappen te Saint-Hilaire du Touvet (Franse Alpen).

Patrick Dupont

De eerste gemotoriseerde deltas doen hun opwachting in België (Thomas De Clerck, Pierrot Mezzapesa en Patrick Dupont).

De eerste Belgische Trike (DPM) wordt aangekocht door Bernard Gosselet en Maurice Lebrun.

Een route op een industriezone van Wavre herbergt de eerste ULMÕs.

De jaren 80 : van Delta naar ULM. Uitvinding van de parapente.

Pierre Saint-Germain, Luc Borreman en Dimitri Caloussis cre‘ren hun ULM-pilotenschool "Vole PŽtrole" en geven les boven het platteland. Eerste Belgiesche ULM-school met een trike en Hirth-motor.

1981

Enkele Delta-piloten lanceren zich in het ULM-gebeuren, wat de oprichting van de ULM-federatie tot gevolg heeft, gesticht door Dimitri Caloussis (1984).

Pierre Saint-Germain behaalt een record met een langeduurvlucht van 6u30 met een Delta, Thomas De Clerck brengt het tot 7u30 bij een 30 meter hoge duin te Bredene.

De gevlogen afstanden worden steeds groter, met een vertrek vanaf Sept Meuses (Luc Borreman en Pierre Saint-Germain vliegen meer dan 56km ver), maar ook vanaf andere vertrekpunten, met zowel lierstart als sleepstart achter een DPM.

Olivier Strebelle steekt als eesrtse Belg de Zwitsers-Italiaanse Alpen over : 70 km.

Marc d'Ursel laat de eerste offici‘el goedgekeurde Belgische ULM-piste openen op het hockeyterrein van de boerderij van Lucien Patriarche. Dit wordt het toekomstig terrein van de ULM van Buzet. De ULMÕs vertrekken na de wedstrijden, of tijdens de "halftijds".


1982

De eerste ULM met multi-as besturing komen naar Belgi‘.

Eerste oversteek van het Kanaal door Belgische ULMÕs, een avontuur BlŽriot waardig !

1983

Eerste rondvlucht van Belgi‘ per ULM.

1984

Oprichting van de VZW "Aéroclub du Patriarche", met als beheerders Lucien Patriarche, Marc d'Ursel, Norbert Miseur, Baudouin della Faille, Pierre-Bernard Velge.

Pierre Saint-Germain, Luc Borreman en Dimitri Caloussis, geven free-lance lessen in het kader van hun VZW Vole P&eaute;trole op de piste van Buzet.

Jacky Tonet (Dynali) begint de produktie van zijn ULM "Chickinox Kot Kot" (voor Chicken - Inox - côte à côte), ontworpen in 1982. Van deze belgische ULM, gebouwd van metaalbuizen en zeildoek, beschikbaar met 2 en later 3 assen, zullen er in 10 jaar over de gehele wereld meer dan 1000 examplaren verkocht worden. Confluence leidt honderden cursisten op met deze Chickinox en vliegt er duizenden uren mee.


1986

De parapente, nieuwe discipline "vrije vlucht" verschijnt in Frankrijk.

Dominique Didot en zijn vader, parachutisten, ontdekken de "parachute de pente" bij een bezoek aan Mieussy. Terug in België doen zij de eerste grote vluchten met een parapente op Belgische sites.

Yves Borreman vraagt de integratie van de parapente-vliegers in de Delta-federatie.

Pierre Saint-Germain, Yves en Luc Borreman, Dimitri Caloussis beginnnen aan het avontuur, en volgen een cursus bij Pierre Bouilloux van Sup'Air in Frankrijk. Kort daarop creëren zij de eerste parapente-school in België, waarbij ze gebruik maken van hun ervaring als instructeurs van Delta en ULM.

1987

Lucien Patriarche, mecenas van de ULM, overlijdt. De boerderij en het terrein van Buzet staan te koop.

Pierre Saint-Germain, Luc Borreman en Dimitri Caloussis beslissen alles op te kopen en stichten Confluence.

De piste is 120m lang en één enkele loods (op hellend terrein) herbergt een handvol toestellen.

Zij geven ULM les in de Chickinox en de trike DPM Cosmos.


1989

De eerste langeduurvluchten met een parapente gaan door te Sept- Meuses (3u door Pierre Saint-Germain en Yves Borreman), gevolgd door Philippe Hubert, Walter Gielen en André Evrard met zowat 6u.

Luc Borreman behaalt voor de eerste keer een hoogtewinst van 350m bij een vertrek vanaf Sept Meuses.

Philippe Hubert doet een eerste afstandsvlucht van 28 km bij een vertrek vanaf Sept Meuses.

De jaren 90. De komst van de Paramotor. De ULM vliegt 200 km/u!

De glijgetallen van de parapentes worden steeds groter : 8 en meer .

Confluence koopt zijn eerste paramotor en vormt de eerste piloten.

1994

Confluence importeert de Rans Coyote, in feite een licht vliegtuig dat een revolutie zal teweeg brengen in de traditionele ULM filosofie. Binnen enkele uren, zonder tussenstops, vliegt men naar het Zuiden van Frankrijk, langs de Mont Blanc.

Twee bijkomende loodsen worden gebouwd en de piste van Buzet is nu 220m lang.

De Piloten van Buzet, waaronder José Vandeveken, nemen actief deel aan het Belgisch ULM Kampioenschap, alsook aan het Wereldkampioenschap, en behalen voortreffelijke eindresultaten.

1996

Het Belgisch record afstandsvliegen met een parapente wordt verpulverd door Didier Doutrepont : 105 km, met een APCO Xtra.

1997

Yves Borreman is de enige Belgische deltavlieger die zowel deelneemt aan de Delta- als aan de parapente-competitie. Hij behaalt de 3e plaats op het Belgische Kampioenschap op 60 deelnemers.

1999

Jacky Tonet (Dynali) ontwikkelt de eerste Belgische éénzitter ULM helicopter. De eerste succesvolle proeven vinden plaats op de piste van Buzet.

De "Samba" van Cosmos (trike met vleugel: 45 kg) wordt gedemonstreerd op het terrein van Buzet. Het is een toonbeeld van lichtheid, prestaties en wendbaarheid.

ulm be, ulm belgique, ulm bruxelles, ulm nivelles, ulm charleroi, ulm brabant wallon, ulm hainaut, ulm namur, ulm baisy-thy, ulm genappe, ulm avernas, ulm amougies, ulm cadeau, ulm groupon, ulm bongo, ulm cadeaubox, baptême de l'air, initiation au pilotage, groupon, cadeau d'anniversaire, incentive, séminaire, événement, activité les dimanches, rans designs, rans coyote, importation coyote, distributeur coyote, rans coyote s-6es, rans super coyote s-6s, b&f polaris, b&f fk-14, parapente, paramoteur, initiation au pilotage, initiation au planeur, sport moteur, rotax, formation au pilotage, formation ulm, stage, aérodrome de buzet, vol à voile, voyage en ulm, avion en kit, vacances, sport aérien, brevet de pilotage, parachutisme, aviation légère, fédération ulm, ulm biplace, avion léger, réparation d'ulm, révision d'ulm, entretien d'ulm, sparviero, delta, ulm.be, ulm.brussels, ulm.vlaanderen